Top

Rok 2020 bol rokom Lemura, nie potkana 

Aj keď sme určite všetci radi, že rok 2020 je za nami, my v agentúre sme trošku rekapitulovali a hodnotili. Zhodli sme sa na tom, že síce podľa čínskeho kalendára sa tento rok niesol v znamení potkana, my sme v tomto roku hľadali radšej pozitíva a nazvali sme ho rokom Lemura. Poďme pekne po poriadku.

Január 2020

Rozbeh roka po sviatkoch bol náročný. No posilnené kapustnicou a zemiakovým šalátom sme sa všetky s radosťou stretli v jednom office. 20. januára sme sa dokonca rozšírili a prijali sme do lemurích radov našu Sim, ktorá má okrem stratégií na starosti aj copywriting a sociálne siete. Aby sa nezabudlo, stala sa pravou rukou našej Edy, ktorá ju menovala za svojho „právoplatného poskoka”.
Koncom januára sme v našom office privítali aj stážistku Dominiku, ktorú čakala jedna zo skúšok dospelosti (nie, maturita nie je jedinou skúškou dospelého človeka) napísať bakalársku prácu. Dominika študovala marketingovú komunikáciu v ďalekom Dánsku. A preto sme sa rozhodli zasvätiť ju do agentúrneho prostredia a práce čo najviac.

Február 2020

S prácou sme nezaháľali a makali sme vo všetkých smeroch tak, aby naši klienti boli čo najspokojnejší. Správy o korone sa šírili čoraz viac, no nás to v práci nijako neovplyvňovalo.
Stihli sme napríklad pripraviť raňajky pre novinárov, ktoré sme organizovali pre nášho klienta Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia (vtedy T-Systems Slovakia). Tento neformálny event na budovanie vzťahov s médiami otvoril tému počítačových hier a budúcnosti mladých.

Marec 2020

Všetci máme v živej pamäti, ako 13. marca (mimochodom, bol to piatok 13.) začala celoštátna karanténa, home office bol v plnom prúde a strach a obavy u každého na najvyššom bode. My lemuráčky sme sa stretávali online a dokonca aj mimo pracovnej doby. Najradšej by sme boli, ak by sme napísali, že sa nás táto kríza nedotkla, no o pár klientov sme, žiaľ, prišli aj my. Našťastie, stále bolo na čom pracovať a ak nie v práci, tak minimálne na sebe.

Apríl 2020 

Karanténa pokračuje, no obavy sú menšie ako na začiatku. Stále sme makali zo všetkých síl, aj keď nás karanténa už dávno prestala baviť. Články, posty, grafika, stratégie a PPC kampane šľapali ako hodinky. Pre Fosali sme vytvorili sériu tlačových správ, ktoré rozvírili vody v mediálnom svete a o ich úspechu v podnikaní sa písalo napríklad aj v magazíne TREND. Na popud našej tlačovej správy vznikla aj reportáž v spolupráci s RTVS a programom Slovensko v obrazoch, ktoré predstavili spoločnosť Fosali a ich jedinečné led svietidlá, ktoré dobývajú svet.
Kvôli korona obdobiu nevyšli letiskové magazíny pre Letisko Košice a Letisko M. R. Štefánika v Bratislave. Bez lietania, cestujúcich a ohrozenej budúcnosti by sa naše printové tituly dostali k čitateľom pomerne ťažko.

Máj 2020 

Rok sa rozbehol a my sme si uvedomovali, že nám preteká cez prsty rýchlosťou svetla. Naša Mimka odišla na materskú a my sme pomaly jenda za druhou opäť otvárali dvere nášho kanclu. Prvý deň v práci po takej dlhej karanténe bol zaujímavý. Naša Janka si nejako nerozumela s kávovarom a všetky sme boli mierne napäté, kedy Mima porodí. 26. mája to prišlo, a tak sme privítali v našich radoch ďalšieho lemurika. A potom nastal zlom!

Jún 2020 

Opatrenia sa uvoľnili, všetci si vydýchli a my sme sa všetky (okrem Mimky) vrátili od officeu. V polovičke júna sme na palube privítali ďalšie dve lemuráčky. Rozšírili sme rady v grafickom oddelení, ktoré doplnila Janka Minarčíková Nálepková a posilnili sme aj naše webové oddelenie o developerku Mariannu Harvanovú. A takto to začalo… konečne rok Lemura.
Dokonca sme v júni organizovali aj tlačový brífing k návšteve ministra zahraničných vecí najväčšej IT firmy na východe Slovenska. A aj sme školili! Do PR komunikácie a sveta sociálnych sietí naša Mia, Ivka, Edita a Janka zasvätili zamestnancov komunikačného odboru MČ Západ.

Júl 2020 

Život sa ako-tak vrátil do normálu a my sme rozširovali portfólio prác. Začali sme viac fotografovať, viac tvoriť weby, viac písať a viac kresliť. Aj keď boli prázdniny, stále sme mali čo robiť a popritom sme sa samozrejme museli starať o Lemura. V júni úspešne zoštátnicovala a získala titul Mgr. naša Ivka a tak sa od tohto mesiaca stala plnohodnotným členom na plný úväzok.

 

August 2020 

Navštívili sme Banskú Štiavnicu – Galériu Schemnitz, ktorej členov sme školili marketingové stratégie, sociálne siete a PR komunikáciu. Dva dni nabitého programu v jednom z najkrajších miest na Slovensku si Mia, Edita a Sim užili naplno. Ak chcete vedieť viac o našom školení, určite si prečítajte článok Ako a čo sme naučili nášho klienta.
Po návrate sme rozbehli niekoľko zaujímavých spoluprác, ale o tom až neskôr.

September 2020 

Korona-nekorona, stále sme boli zahltené prácou. V septembri sme sa konečne mohli venovať aj eventom, pretože to ešte situácia v rámci možností dovolila. V spolupráci s mestom Prešov a s Ing. arch. Petrom Marcinkom sme začali pripravovať FEAD – festival architektúry a dizajnu v Prešove. Na Hlavnej ulici v 2. najväčšom meste východného Slovenska ste si mohli pozrieť zaujímavý program, prejsť sa po múzeách, pozdraviť sa so Sissi alebo Gustavom Eiffelom či pozrieť si stredoveké boje. To bolo vzrúšo, najmä keď Edite priložili na krk meč! Každopádne, dokončovali sme niekoľko webových stránok a boli sme rady, že sa všetko hýbe správnym smerom.

Október 2020 

Prešov je nám, zdá sa, súdený. Na pravidelnej báze sme začali spolupracovať s realizačným tímom Prešov 2026, ktorý má zálusk získať pre mesto titul Európske hlavné mesto kultúry. Okrem toho sme spojili príjemné s potrebným – rozbehli sme výzvu a odniesli dôležité veci psíkom do útulku ÚVP Košice. Samozrejme, všetky sme sa z tejto návštevy nesmierne tešili, havkáčov sme zobrali na prechádzku a kŕmili ich pamlskami. Prečítajte si, ako sme si Lemuri v útulku užili tento deň.

November 2020 

Rozšírili sme sa! Už nie o nových členov, ale o metre štvorcové. Predstavte si 9 žien pokope. Aby sme zachovali pracovný komfort každej z nás, rozšírili sme sa o jednu ďalšiu kanceláriu, v ktorej momentálne sedí naša Janka a my ju sem-tam chodievame otravovať. Je však pravda, že jej je za nami smutno, tak to otravovanie striedame pre vyváženosť vesmírnej rovnováhy.

Pod vedením Ivky sme spustili kampane na 3 zimnú sezónu s naším klientom Rossignol Slovensko. Táto sezóna bola však o niečo iná, ako ostatné a z marketingového hľadiska aj dosť náročná – nikto totiž nevedel, aké budú opatrenia a či sa vôbec spustia lyžiarské strediská. Podarilo sa nám pripraviť zaujímavé blogy, posty a reklamy na bežky, splitboardy či skialp.

December 2020 

Koncom novembra vyšla na trh kniha od Dognetu 123 tipov pre online a affiliate marketing. Od septembra do októbra na nej tvrdo pracovala predovšetkým naša art directorka Lenka, ktorej sa o nej doslova snívalo. Pri tvorbe tohto 600-stranového „kolosu“, obsahujúceho rady a tipy od 51 profesionálnych odborníkov, sme okrem sadzby textov a obsahu prispeli jazykovou korektúrou slovenských textov. A hádajte, čo v knihe nájdete – 3 marketingové tipy od nás.
Samozrejme, tento mesiac sme sa najviac tešili na Vianoce. Kým ešte opatrenia neboli také kruté, aj vďaka schopnostiam našej Mie a jej vášni v PPC reklamách sa nám podarilo zaplniť kapacity na vianočnej grilovačke pre nášho klienta Plaza Beach Resort. Vôňa varenej kapustnice, vareného vína, príjemná atmosféra, aj keď s rúškom na tvári. Pred koncom roka sa nám práca celkom nakopila. Okrem tej zaužívanej sme posledný mesiac v roku venovali čas aj prototypovaniu produktu pre MiMi Family. Získali sme nové skúsenosti aj v tejto podstatnej fáze vyvíjania produktu.

Ak ste došli až sem, sme rady. Pretože aj keď minulý rok mal štandardne 12 mesiacov, nám sa zdá, akoby ich bolo len 6. Ubehol extra rýchlo. Samozrejme, minulý rok sme pracovali na viacerých projektoch a venovali sme sa aj zveľaďovaniu našich magazínov Nazjedenie.sk a Indexmag.sk. Aby sme vás však neuspali, vybrali sme len tie najdôležitješie highlighty nášho roka. Dúfame, že aj pre vás bol minulý rok aspoň v niečom pozitívny a vo svojej pamäti zalovíte a nájdete na každom mesiaci niečo dobré.
Aj tak ale vám aj nám želáme lepší rok 2021 🙂

Sim Ďurkovič

Usmievavá, milujúca kávu, sem tam uhundraná, no stále s hlavou v oblakoch. Rada píšem, aj keď často sama so svojimi textami nie som spokojná. To ma ale neodradilo a možno aj práve preto som sa zo social media managera stala komunikačnou špecialistkou.