Top
Fosali

Slovenská rodinná firma FOSALI vyrába dizajnové svietidlá pre celý svet

srdci Slovenska sa rodinná firma Fosali venuje výrobe svetelnej techniky a dizajnovým svietidlám. Má vlastné testovacie technologické centrum a venuje sa vývoju vlastných produktov. Stoja za ňou súrodenci Jozef a Marianna Slivkoví.

Rodinnú firmu Fosali založil Jozef Slivka v roku 2007. S nárastom práce sa k bratovi pridala aj Marianna a jej partner Tomáš Fišer. Spolu nazerajú na osvetlenie nie ako na nutnosť, ale zážitok. Ten chcú zanechať výrobou ručne vyrábaných originálnych svietidiel pôvodom zo Slovenska. 

Made in slovakia

„V globálnom svete je lokálna výroba, najmä v srdci Európy, veľmi zaujímavá pre zahraničie. Svietidlá vyrábame ručne – od fúkania skla umeleckým sklárom, cez prácu s optickými vláknami až po finálny tvar a výrobu. Samozrejme, v rámci výroby sú aj zautomatizované procesy, napríklad osádzanie elektronických súčiastok. Vďaka tomu vieme zabezpečiť férovú cenu materiálov, dobré výrobné časy, excelentnú kvalitu a škálovateľnosť výrobkov,” prezrádza Marianna Slivková, spolumajiteľka spoločnosti FOSALI.

Dušou FOSALI je jednoznačne LED technológia a tzv. ledky, ktoré sú šetrné na spotrebu energie a vedia esteticky vyniknúť. Na výrobu jedného svetelného lustru použili zatiaľ súrodenci Slivkoví najviac 2 000 lediek. Ručne vyrábané svietidlá zo Slovenska vyvážajú do celého sveta – od Ameriky cez Európu až po Srí Lanku. 

Luster v monackom kaderníctve

„Každý projekt je niečím výnimočný a tešíme sa z neho. Či už je to vkusné svietidlo nad jedálenský stôl,  netradičný luster skrášľujúci monacké exkluzívne kaderníctvo alebo projekt pre klienta v Dubaji, ktorý nám dal zabrať. Vyrábali sme ho totiž podľa návrhu klienta, ktorý nakreslil luster popierajúci fyzikálne zákony, aspoň podľa mňa,“ spomína Marianna Slivková. 

Vytvárať dizajnérske a originálne svietidlá podľa predstáv ľudí nie je najjednoduchšie. Doposiaľ sa stretli s enormnými rozmermi svietidiel, špeciálnymi požiadavkami pre šikmý strop či riadenie, ktoré na trhu neexistovalo. Trojica z Banskej Bystrice sa však spolieha na vlastný vývoj, výrobu a technologické centrum. 

Dostať z led maximum

„Je to určite veľká výhoda. Máme efektívne svetelné zdroje, ktoré pri rovnakých elektrických príkonoch ako konkurencia dávajú niekoľkonásobne viac svetla. Stále pracujeme na vývoji a vylepšovaní, pretože chceme dostať z LED technológie maximum kvalitného svetla pri minimálnom zahrievaní a efektívnom elektrickom odbere. Najlepšie nás doposiaľ hecovali projekty, pre ktoré sme museli sami vymýšľať technológiu, pretože ešte nebola na trhu,” tvrdí M. Slivková.

Realizovateľnosť svietidiel podľa predstáv a požiadaviek prinieslo FOSALI® množstvo zaujímavých spoluprác. Tisíce LED svetielok v spojení s kryštálom či ručne fúkaným sklom skrášľujú budovy a stavby po celom svete.

„Zaujímavý projekt bolo napríklad osvetlenie fontány v Indii s optickými vláknami a našimi LED iluminátormi. Spomedzi ďalších projektov spomeniem 3-metrový luster v súkromnej španielskej rezidencii, skvostnú recepciu vstupu firmy v Dubaji, famózne kasíno v Českej republike alebo nedávno realizovaný luster v hoteli na chorvátskom pobreží.“

Zrealizované aj realizujúce projekty vo firme Fosali v Banskej Bystrici svedčia o tom, že vo svete je stále záujem o kvalitnú poctivú slovenskú výrobu.  

Aj takéto zaujímavé veci robí Lemur. Pre viac z toho, čo robíme si môžete prečítať v sekcii Naše práce

Sim Ďurkovič

Usmievavá, milujúca kávu, sem tam uhundraná, no stále s hlavou v oblakoch. Rada píšem, aj keď často sama so svojimi textami nie som spokojná. To ma ale neodradilo a možno aj práve preto som sa zo social media managera stala komunikačnou špecialistkou.