Top

Organizácia eventov: Ako sme osviežili našou prácou prešovský FEAD

Architektúra a dizajn bývajú v súčasnosti často nedocenené. Len pár ľudí sa dokáže zastaviť a híkať nad historickou alebo modernou budovou. Málokto si uvedomuje, že architektúra je dôležitou súčasťou každého mesta a ovplyvňuje život jeho obyvateľom. Keďže náplňou našej práce je aj organizácia eventov, tím v Lemure sa rozhodol prijať výzvu – stať sa súčasťou organizačného tímu Festivalu architektúry a dizajnu v Prešove (FEAD).

Cieľom spolupráce na úrovni Lemuru, hlavného organizátora FEAD-u a mesta Prešov bolo priblížiť event širokej verejnosti tak, aby bol pre Prešovčanov aj návštevníkov mesta čo najzaujímavejší. 

Organizácia eventu: nakopnúť vrtule a makať 

Prípravy na festival boli hektické a vyžadovali si brainstorming aj kreatívu. Našou úlohou bola nielen spolupráca na samotnom podujatí a jeho programe, ale aj vytvorenie webovej stránky FEAD-u, oživenie sociálnych sietí a príprava výstavy v prešovskom obchodnom centre ako teasing na samotný festival. Organizáciu eventu sme teda doplnili aj o ďalšie služby, ktoré vieme v rámci tímu zastrešiť. 

Nápadov na sprievodný program festivalu prišlo habadej, žiaľ, veľké množstvo z nich sme museli pre súčasnú situáciu odložiť na ďalší ročník. Pandémia nám zviazala ruky na úzko a celý program sme tak museli prispôsobovať opatreniam, ktoré sa obmieňali. 

Hlavnou témou 5. ročníka Festivalu architektúry a dizajnu bolo 70. výročie vyhlásenia mestskej pamiatkovej rezervácie, preto sme sa snažili sprievodný program ladiť aj historicky, aj príťažlivo. 

Stretnú sa Sissi, da Vinci a Eiffel a prechádzajú po Prešove…

FEAD sa konal v dňoch 23. až 25. septembra 2020. Počasie nám prialo od prvého dňa a Hlavná ulica v Prešove žila už od doobedňajších hodín, čo nás veľmi milo potešilo. Možno by niekto povedal, že klasické výstavy nevedia zaujať. My si to však nemyslíme. Aj výstava v Eperia Shopping Mall s historickými fotografiami, aj výstava na Hlavnej ulici, mapujúca premenu historického centra a prezentujúca plánované revitalizácie verejných priestranstiev, okoloidúcich zaujali a venovali im nielen krátky pohľad, ale aj pár minút státia 🙂 

Naša úloha v rámci organizácie FEAD 2020 spočívala aj v zabezpečení sprievodného programu. Počas 3 festivalových dní sme boli priamo v Prešove ako support hlavnému organizátorovi, ale aj účinkujúcim, ktorých sme organizačne zastrešovali. Najväčším ťahákom eventu boli živé sochy Big Names, ktoré môžete poznať, ak už nie podľa názvu, tak podľa účinkovania v talentovej šou.

Tri sochy urobili počas FEAD-u na Hlavnej v Prešove pekný rozruch aj bez toho, aby vypustili čo i len hlásku. Boli super, ľudia ich milovali a my sme radi, že sme mohli s touto skupinou profesionálov pracovať. fead_bignames

Vo štvrtok sa strieľalo 

Vzhľadom na mestskú pamiatkovú rezerváciu sme sa snažili nasmerovať sprievodný program aj do starších čias. Počas celých troch festivalových dní prebiehali na Hlavnej ulici v Prešove stredoveké bitky. Skupina historického šermu Aramis z Košíc vrátila návštevníkov do minulosti a predviedla krátke šermiarsko-herecké vystúpenia, ktoré boli zaujímavé i vtipné. Vo štvrtok si dokonca na Prešovčanov priniesli strelné zbrane. Zvuk výstrelu vyvolal síce rozruch no nikomu sa nič nestalo. Žiaľ, skupina historického šermu Aramis nebola jediná, kto na Prešovčanov v ten deň vytiahol historické zbrane.

Na event sme pozvali aj domácich – prešovská skupina historického šermu Cohors si pripravila skvelé historické predstavenie. Traja statní muži prezlečení v rytierskych oblečkoch sa prechádzali po Hlavnej a Prešovčanom zdieľali posolstvo o architektúre a dizajne stredovekým štýlom. Na jej konci vystrelili dve rany zo stredovekých hákovníc.

Support na mieste aj dokumentácia priebehu

Celé tri festivalové dni boli plné zaujímavých aktivít, ktoré vzišli zo spolupráce rôznych inštitúcií. Vďaka tomu bol komplexne vyskladaný program pre širokú verejnosť (výstavy, živé sochy, prehliadka mesta, DOD v Krajskom múzeu, konzultácie s architektmi a stavbármi), ale aj pre odbornú verejnosť.

Našu fyzickú prítomnosť na festivale sme využili aj na zbieranie materiálov do archívu. Denne sme prešli takmer 20 000 krokov, nafotili sme cca 600 fotografií, natočili cez  70 minút a z troch dní sme priniesli 3 denníkové príspevky na web festivalu. Aktívne sme ľuďom predstavovali program aj na sociálnych sieťach.

Ďakujeme za dôveru partnerom, organizácia eventov lemurácky tím naozaj baví a na tento festival nezabudneme 🙂 Tešíme sa na ďalší rok, kedy, veríme, spoluprácu na festivale rozbalíme naplno, ak nám to situácia dovolí, a prinesieme do Prešova viac z aktivít, ktoré sme tento rok nemohli zastrešiť. 

Ak organizácia eventov nie je to, čo hľadáte, pozrite si našu ponuku služieb, prípadne sa nám ozvite a spoločne prídeme na efektívne riešenie, ktoré vám vieme ponúknuť.

Sim Ďurkovič

Usmievavá, milujúca kávu, sem tam uhundraná, no stále s hlavou v oblakoch. Rada píšem, aj keď často sama so svojimi textami nie som spokojná. To ma ale neodradilo a možno aj práve preto som sa zo social media managera stala komunikačnou špecialistkou.