Top
Lunik IX

Ako sme budovali nádej na sídlisku Luník IX s organizáciou ETP

Máme rady projekty, ktoré pomáhajú. Možno aj práve preto si nás vybrali z organizácie ETP, s ktorou sme boli v poslednom čase v intenzívnom kontakte. Na sídlisku Luník IX sme organizovali tlačovku.

Organizácia ETP Slovensko sa snaží v jednom zo svojich projektov o integrovanie rómskej komunity do majority tým, že im ponúka možnosť postaviť si svojpomocne vlastný dom. Pilotný projekt v obci Rankovce priniesol vytúžené ovocie a rodiny už momentálne žijú v podmienkach, ktoré im pomáhajú posúvať sa ďalej. 

O to isté sa snažia aj na košickom Luníku IX. Projekt Budujeme nádej na Luníku IX je prvým takýmto projektom, ktorý sa uskutočňuje v mestskom prostredí. Keď nás oslovila riaditeľka ETP Veronika Poklembová s prosbou o pomoc pri zastrešení tlačovej besedy, ani chvíľu sme neváhali. 

Tlačová beseda sa mala týkať výstavby komunitného domu na tomto sídlisku. Ten bude slúžiť ako vzorový dom pre rodiny, ktoré sa budú chcieť zapojiť do projektu. Samozrejme, tomuto procesu však predchádza množstvo podmienok a úkonov, ktoré musia rodiny splniť. 

Luník IX – príprava tlačovej besedy od A po Z

Zastrešovanie tlačovej besedy je jedna z vecí, ktoré nás nesmierne bavia, aj keď to vie byť celkom stresujúce. Po koronovom období, kedy sme všetci sedeli doma a množstvo „offline“ podujatí bolo zrušených, sme si prípravu a samotnú tlačovku poriadne užili. Našou úlohou bolo pripraviť tlačovú správu s vyjadreniami partnerov projektu, pripraviť program, zastrešiť celú organizáciu a samozrejme pozvať médiá.

Tlačovú besedu sme pripravovali vonku pred pozemkom, kde sa bude stavať komunitný dom. Čo nám padlo dobre aj vďaka príjemnému jesennému počasiu, aj kvôli korone. Okrem podujatia sme sa „vyšantili“ aj na balíčkoch, tzv. presskitoch, ktoré sme rozdávali zástupcom médií. V taške si našli vytlačenú tlačovú správu, magnetku s logom projektu a taktiež zarámovaný obrázok od detí žijúcich na Luníku IX. Ani tentokrát sme nezostali iba pri kancelárskej práci, nosenie stolov, upevňovanie bannerov či správa parkoviska sú pri takýchto eventoch samozrejmosťou.

Najviac sme si užívali tie návštevy neslávneho sídliska, ktoré v nás zanechali množstvo zmiešaných pocitov. Určite sa tam chceme vracať a spoločne s ETP Slovensko a ďalšími partnermi hľadať cestu, ako by sa z Luníka IX mohlo stať sídlisko, ako každé iné.

Máme niekoľko dní po tlačovke a chceme sa poďakovať za neuveriteľné množstvo výstupov, ktoré boli uverejnené na spravodajských portáloch či už v podobe článku alebo videoreportáže. Dúfame, že podobných projektov bude viac.

Krátke zhrnutie našej práce na tomto projekte:

  • príprava scenára a programu tlačovej besedy
  • príprava tlačovej správy
  • budovanie spoluprác
  • organizácia tlačovej besedy
  • tvorba grafických materiálov a tlačovín
  • príprava mediakitu pre novinárov
  • zastrešovanie tlačovej besedy na mieste
  • komunikácia s médiami, rozosielanie pozvánok novinárom pred podujatím a odoslanie tlačovej správy po podujatí
  • fotografovanie
Aktuality.sk
kosice.korzak.sme.sk
cas.sk
markiza.sk
pravda.sk
TA3.sk
Sim Ďurkovič

Usmievavá, milujúca kávu, sem tam uhundraná, no stále s hlavou v oblakoch. Rada píšem, aj keď často sama so svojimi textami nie som spokojná. To ma ale neodradilo a možno aj práve preto som sa zo social media managera stala komunikačnou špecialistkou.