Top

Zaujíma vás proces výroby v podmienkach nulovej gravitácie? Aj to bude témou konferencie ICMEM 2023

Veda, technika a technológie sú zdrojom fascinujúcich poznatkov, ktoré vedcov nútia posúvať sa vpred a získavať nové vedomosti, ktoré dokážu uľahčovať život. Vo Vysokých Tatrách dôjde k najväčšej koncentrácii  vedcov a odborníkov z celého sveta, a to na konferencii ICMEM 2023 (International Conference on Manufacturing Engineering and Materials). Tento rok sa koná v termíne od 26. do 30 júna už po siedmykrát pod záštitou dekana Fakulty výrobných technológií Technickej univerzity Košice.

Príspevky na konferencii riešia horúce problémy súčasnej doby. Práve preto nebude na ICMEM 2023 chýbať ani prednáška o k prírode priateľskej výrobe. Cieľom konferencie je predstavenie nových poznatkov a možností vo výrobných technológiách, ktoré sú schopné tvarovať špeciálne materiály pre bioaplikácie a kozmickú výrobu čo najšetrnejším spôsobom k životnému prostrediu.

„Aktuálne máme viac ako 100 účastníkov z celého sveta: napríklad z Peru, Indie a tiež účastníkov prakticky z celej Európy. Spíkri predstavia v jednotlivých sekciách svoje najnovšie výsledky svojej práce v troch hlavných sekciách (technológia vodného prúdu, 3D tlače a obrábanie exotických materiálov). Momentálne považujeme za najsilnejšiu sekciu tzv. kľúčové príspevky, ktoré sa venujú aktuálnym technickým a spoločenským výzvam,” hovorí Sergej Hloch, profesor Technickej univerzity a organizátor konferencie ICMEM.

Svetoví odborníci a ich výnimočné nápady na jednom mieste

Tento rok si na konferencii môžete vypočuť pozoruhodné prednášky na rôzne témy. Napríklad profesor Frank Pude z ETH Zürich predstaví tému Make-in-space-for-space (Výroba vo vesmíre pre vesmír), ktorá sa bude zameriavať na výrobu pre vesmírny program v podmienkach nulovej a nízkej gravitácie.

„Použitie komponentov po výrobnom procese musí byť bezpečné a eliminovať akékoľvek riziko, ktoré môže vzniknúť z nevhodnej výroby, nestability vo výrobnom procese s ohľadom na konkrétnu aplikáciu. Som veľmi rád, že aj takáto téma bude prezentovaná na konferencii, keďže blízka budúcnosť si bude vyžadovať technológie, ktoré umožnia výrobu tovarov vo vesmíre – na použitie vo vesmíre a na opätovné použitie na Zemi. Príspevky sa môžu zdať rôznorodé, no v skutočnosti sa zaoberajú detailnými problémami, ktoré súvisia s výrobou so zreteľom na udržateľnosť, ” vysvetľuje organizátor Sergej Hloch.

Okrem toho sa konferencie zúčastnia aj profesor Jan Olaf, riaditeľ študijného centra IT manažmentu a informatiky na Baden-Wuerttemberg Cooperative State University (DHBW) v Lörrachu (Nemecko), ktorý vystúpi s prednáškou Ekologická stopa v distribuovanej výrobe pomocou 3D tlačiarní. Ďalším zaujímavým vstupom bude prednáška Stanislavy Fintovej z Ústavu fyziky materiálov v Brne, ktorá sa venuje problému ako vyrobiť čo najlepší povrch pre zubné implantáty.

Konferencia je určená najmä odbornej verejnosti, ktorá sa zaoberá danou problematikou. „Snažíme sa výsledky prác našich kolegov či naše výsledky viac popularizovať a zvýšiť povedomie v spoločnosti, aby vnímala dôležitosť nových smerov a s tým súvisiacich nápadov v zmysle: Vymyslené na Slovensku – Vyrobené na Slovensku,” dodáva na záver Hloch.

Konferencia okrem odborných prednášok a príspevkov do diskusie prináša aj zaujímavý a bohatý sprievodný program, ktorý bude pod taktovkou ÚDIF – Úžasné divadlo fyziky.

LEMUR