Top
Jana Beerová, CEO agentúry LEMUR robí rozhovor so Simonou Ďurkovič.

Jana Beerová: Lemuri sú spokojnejší a produktívnejší aj vďaka piatkovým home office

Home office sa kedysi vo firmách považoval za benefit. Dnes je všetko inak a prácu z domu vnímame ako bežnú vec. V agentúre Lemur sme sa rozhodli spustiť experiment piatkových home office, ktorý sa ujal. Aké majú naše piatočky efekt? To vám prezradí naša šéfka a CEO agentúry Lemur, Jana Beerová. 

Po druhej vlne koronavírusu v roku 2021 sme zaviedli v agentúre dobrovoľný piatkový home office. Prečo?

Počas niekoľkých mesiacov sme pracovali z domu a asi všetkým nám aspoň trošku chýbala socializácia a spoločne strávený pracovný čas. Na druhej strane sme prišli na to, ako si doma vytvoriť pracovnú pohodu a byť v kontakte aj na diaľku. Klapalo to. Povedali sme si preto, že piatok ostane v štýle home-office, keď si každý nájde svoj vlastný priestor, odkiaľ chce pracovať a kde sa cíti dobre. Samozrejme, môže to byť aj kancelária – stále nás niekoľko chodí v piatok aj do kanclu 🙂

Neľutuješ toto rozhodnutie?

Určite neľutujem. Kolegyne a kolegovia sú veľmi zodpovední, všetci si plne dôverujeme a ani počas „officových“ dní nemám vo zvyku stáť nad nimi ako strážny pes. Ja ani neovládam všetko to, čo kolegovia – každý je špecialista na to, čo robí. Každý vie, za čo je zodpovedný a robí pre to maximum. Navyše ani nemáme pevnú pracovnú dobu. Fixný pracovný čas máme medzi deviatou a druhou, aby sme boli v dosahu, ak je niečo potrebné riešiť s niektorým z kolegov. Práca v agentúre je však dynamická, často je niekto „v teréne“, výnimočne musíme niekam vybehnúť aj o polnoci, niekedy o piatej ráno. Myslím si, že všetci vieme, že sa môžeme na seba kedykoľvek obrátiť a zároveň maximálne rešpektujeme svoj voľný čas. 

Pracovná morálka pre home office rozhodne neupadá

Ako podľa teba vplýva takýto „voľnejší piatoček“ na kolegov? 

Verím tomu, že len pozitívne. Ak si niekto nenaplánuje na piatok stretnutie, alebo nemáme v ten deň nejaké podujatie, môže napríklad už vo štvrtok popoludní odcestovať na chalupu či k rodičom a pracovať odtiaľ, alebo stráviť v piatok viac času s deťmi. Ja síce pracujem v piatky často v kancelárii, ale niekedy vybehnem na pár hodín do kaviarne či do záhrady. Počas minulého leta som si párkrát posedela s počítačom aj pod stromom na Bankove. 

Jana nám porozprávala aj o možnosti 4-dňového pracovného týždňa.

Nezaznamenala si zníženú piatkovú produktivitu? 

Vôbec nie. Všetko beží ako v bežný deň, sme v kontakte s klientmi, komunikujeme medzi sebou. Máme nastavený systém, ktorý nám umožňuje sledovať priebeh práce odkiaľkoľvek. 

Nenarúša piatkový home-office chod agentúry?

Všetko klape, ako má. Len nesmieme zabudnúť poliať kvety a vyniesť smeti už vo štvrtok 😀

V hre je aj prechod na 4-dňový pracovný týždeň

Myslíš, že sa ešte niekedy LEMUR vráti ku klasickému pracovnému týždňu?

Predpokladám, že ku klasickému spôsobu práce 8 hodín 5 dní v týždni v kancelárii sa už nevrátime. Myslím si, že pri dobre nastavených procesoch a pri tímovej spolupráci a dôvere to nie je v dnešných časoch a v našej pracovnej oblasti potrebné takto škatuľkovať. Postupne by sme to chceli posunúť ešte ďalej, plánujeme prechod na 4-dňový pracovný týždeň. Ale to je už iná téma. 

Odporučila by si voľné piatky aj iným agentúram, alebo by si bola skôr za „home office si vezmi, kedykoľvek chceš“?

Myslím si, že piatkový home-office je super a určite by som ho odporúčala. Keďže sme úzko spolupracujúci menší tím, je fajn, ak ho máme nastavený na konkrétny deň týždňa. Takto vopred vieme, čo nás čaká, a môžeme lepšie plánovať. Samozrejme, ak niekto cíti, že potrebuje home-office aj v iný deň, vždy má túto možnosť. Verím tomu, že to nikto nikdy nezneužije len preto, lebo sa mu nechce pracovať.  

Smiech je u nás v agentúre Lemur veľmi nákazlivý.

Energiu, ktorú načerpáme mimo práce, vieme pretaviť do skvelých pracovných výkonov

Čo je podľa teba dôležitejšie – work-life balance alebo life-work balance a prečo?

Je pre mňa dôležité, aby bol človek spokojný. Aby sme mali dosť času na rodinu, šport, koníčky, aby sme mali čas vzdelávať a rozvíjať sa. Energiu, ktorú načerpáme, potom vieme pretaviť aj do práce. Ak ide o prácu, ktorá nás baví a dáva nám zmysel, môžeme v nej napredovať, trávime v nej čas s ľuďmi, s ktorými si rozumieme, a ťaháme za jeden povraz. O prácu, v ktorej necítime neprimeraný iracionálny tlak a sme za ňu primerane ohodnotení. Myslím si, že je dôležité vedieť, kde sú hranice. Pre mňa je práca záľubou. Som schopná zahryznúť sa do niečoho a pracovať na projekte aj celé dni a noci. Ale to je môj osobný problém a neznamená to, že to budem vyžadovať od kolegov. Tí majú svoj pracovný čas a ich voľný čas je pre mňa svätý.

Ako vidíš budúcnosť? 

Nie som veštica, takže toho veľa nevidím. Ale máme niekoľko plánov, ktoré nás čakajú ešte tento rok. O tom však napíšeme niekedy inokedy 🙂

LEMUR