Top
videohovory a ich pravidlá

Videohovor ako súčasť pracovného života. Ako ho nepokaziť?

Posledné mesiace úplne zmenili životy ľudí. Práca z domu je však v dnešnej digitálnej dobe oveľa jednoduchšia, než sme si mohli myslieť. Celý svet sa totiž presunul do kyber priestoru, ktorý nám túto prácu uľahčuje. 

S home officeom sa neoddeliteľne spája komunikácie cez videohovor. Aj prostredníctvom tejto komunikácie existujú pravidlá, ktoré by ste určite mali dodržiavať. 

Minimalizujte externé vplyvy

Máte doma psa, ženu, deti. Tieto vplyvy pri videohovore môžu byť rušivé, preto ich treba eliminovať na minimum. Upozornite preto všetkých doma, že vás čaká dôležitý call. Vystrájajúce, kričiace deti, štekot psa alebo náhodná návšteva, ktorá bez upozornenia vstúpi do dverí, môže vyviesť z rovnováhy vás, ale aj vašich komunikujúcich. Skúste sa preto sústrediť na tieto vplyvy a eliminovať ich na minimum, aby ste sa mohli na videohovor a preberané témy dostatočne sústrediť. 

Vyberte vhodnú miestnosť či miesto

Zapnete obrazovku a vaši kolegovia, šéfovia či nadriadení vidia, ako si žijete. Neupratané kopy neposkladanej bielizne, neustlaná posteľ alebo plagát nahej ženy nehádže dobré svetlo. Určite sa pred videohovorom zamerajte aj na vaše prostredie a poriadok okolo vás. 

Dbajte na čas

Dochvíľnosť je výsada kráľov. Videohovor je vlastne dohodnutá schôdzka. Rozdiel je v tom, že sa nestretávame fyzicky face to face. Každopádne, ak máte dohodnutý čas, dodržiavajte ho a prihláste sa do služby či aplikácie včas alebo o pár minút skôr. Dáte tým najavo svoj záujem a profesionalitu. Preto nemeškajte 😉 Ak sa obávate technických problémov a so službou nemáte skúsenosti, skúste si ju pre istotu pred videohovorom otestovať. Nastavte si rozlíšenie či jas, aby ste boli videní a aby ste videli všetkých čo najlepšie. 

Zvuk a obraz

Pri videohovoroch sa stretáva niekoľko ľudí. Platia preto rovnaké pravidlá ako pri face to face komunikácii. Ak nerozprávate, vypnite si mikrofón. Neskáčte do reči, je to nevhodné a neslušné. Zapnite si mikrófon a taktne sa prihláste o slovo. Niektoré služby túto funkciu ponúkajú, ak komunikujete prostredníctvom aplikácie, ktorá túto funkciu neposkytuje, prihláste sa. 

V predchádzajúcom bode sme spomínali rozlíšenie a jas obrazu. K tomuto by sme ešte pridali roztrasený obraz. Netraste a neposúvajte notebookom alebo monitorom. Je to to najhoršie, čo počas videohovoru môže byť. 

Videohovor a jeho pravidlá

Aj videohovor má svoje pravidlá.

Nechatujte, nepíšte maily

Počas callu si určite robte priebežne poznámky. Jediné, čo sa neakceptuje, je chatovanie s inými kolegami či s priateľmi počas videohovoru alebo písanie emailov. Ak to nie je neodkladné, určite sa premôžte a odolajte pokušeniu odpísať. Ak je však niečo súrnejšie, ospravedlňte sa, vypnite mikrofón a kameru a vyriešte, čo máte. 

Dbajte na vzhľad

Pracovať z domu je super, určite ste aj vy zistili, aké výhody prináša home office. Celý deň v pyžame, župane či v teplákoch je pre vás určite príjemné, no počas videohovoru s nadriadeným je to krok vedľa. Dbajte preto na svoj vzhľad a pred callom sa pripravte aspoň do pol pása tak, ako keby ste šli do práce či na stretnutie. 

Využite svoj čas na vzdelávanie. Viac informácií a novinkách zo sveta marketingu sa dočítate na LEMUR blogu.

Sim Ďurkovič

Usmievavá, milujúca kávu, sem tam uhundraná, no stále s hlavou v oblakoch. Rada píšem, aj keď často sama so svojimi textami nie som spokojná. To ma ale neodradilo a možno aj práve preto som sa zo social media managera stala komunikačnou špecialistkou.