Top

Media briefing na tému Esport – forma inovatívneho vzdelávania alebo strata času?

Ak spoločnosť organizuje event, prostredníctvom ktorého si chce zlepšiť svoje PR, dôležitým faktorom jeho úspechu je, koľko zástupcov médií na daný event príde a koľko médií o ňom informuje. 

Mieru svojho úspechu môžete pri plánovaní eventu zvýšiť aj správne zvolenou témou. 

foto: T-Systems Slovakia

PILOTNÉ PODUJATIE ESPORT TURNAJOV - PRIESTOR NA DISKUSIU O VÝZNAME ESPORT V INOVATÍVNOM VZDELÁVANÍ

Pred samotným turnajom bol pripravený media briefing. Novinárom boli k dispozícii predstavitelia vzdelávacie centra duálneho vzdelávania, zástupca spoločnosti T-Systems Slovakia, študenti duálneho vzdelávania aj Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach.

Ideu prezentovať esport ako spôsob osobnostného rozvoja podporil aj pozvaný hosť – Ivan „Dev1″ Lazarov, slovenský komentátor a streamer, ktorý počas profesionálnej gamerskej kariéry patril medzi slovenskú špičku. 

PRE UVEDENIE DO TÉMY DOSTALI MÉDIÁ TLAČOVÚ SPRÁVU

Esport je fenomén dnešnej doby a patrí medzi najpopulárnejšie voľnočasové aktivity mladých ľudí. Formou herného turnaja sa priblížila mladej generácii aj najväčšia IT spoločnosť v kraji. 

Netradičnú formu priblíženia sa mladším generáciám si vyskúšala najväčšia IT spoločnosť v regióne. V Experience Labe pripravila prvý eTournament založený na hraní hier online. Študenti duálneho vzdelávania T-Systems Slovakia vyzvali 14. novembra 2019 do turnaja študentov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach. Do ďalších zápasov boli zapojení aj zamestnanci firmy.

Priemerný vek našich zamestnancov je 33 až 35 rokov a už ich súčasťou kultúry je esport. Interne sa nám vo firme kreuje silná herná komunita. Uvedomujeme si, že mladších talentovaných ľudí musíme osloviť iným spôsobom a priblížiť sa im formou, ktorá ich zaujme, je im blízka. Verím, že hernými turnajmi priblížime IT svet aj verejnosti a stanú sa príjemnou tradíciou v živote firmy,” vyjadril sa Daniel Giebel, generálny riaditeľ T-Systems Slovakia. 

Odborné zručnosti pre prax

Prvý eTournament bol súčasťou aktivít v rámci Európskeho týždňa odborných zručností, ktorý sa prioritne koná v októbri, no jeho aktivity pretrvávajú do konca roka 2019. Cieľom iniciatívy Európskej komisie je zatraktívniť odborné vzdelávanie. 

Hraním počítačových hier si mladý človek buduje pozitívny vzťah k počítaču, ktorý vie ďalej rozvíjať do technických znalostí, potrebných pre jeho budúci uplatniteľnosť na trhu práce.  

Je podľa mňa dobré dať deťom príležitosť vytvoriť si vzťah k počítačom, ale tento vzťah moderovať. Prostredníctvom počítačových hier si vedia nájsť jednoduchšiu cestu do IT sveta aj dievčatá. Samozrejme, neplatí pravidlo, že každý dobrý hráč je zároveň aj dobrý IT-čkár. Podľa typu hry sa však človek zlepšuje v strategickom myslení, komunikácii, cudzom jazyku, tímovosti aj zvládaniu prekážok,” vysvetľuje Peter Holan, Head of Delivery PC & Platform Services a spoluorganizátor eTournamentu.

Slovenský streamer a komentátor

Medzi štandardy esport turnajov patrí aj live streamovanie a komentovanie hier, ktoré mal v Experience Labe na starosti slovenský influencer, gamer, streamer a komentátor Ivan „Dev1” Lazarov.

Hrám defacto vďačím za všetko, čo dnes mám. Začínal som na Sege, Super Nintende a keď prišla éra Counter-Strike, tak som vedel, že to je moja budúcnosť. Hranie hier zo mňa urobilo človeka, akým som dnes. Samozrejme, hranie má aj negatívne stránky, podľa mňa sú v pomere 1 negatívna k 100 pozitívnym. Od lepšieho strategického a analytického myslenia, dobré reflexy až po kontakty. Som nesmierne rád, keď niekto propaguje esport a hry ako také, takže som rád súčasťou niečoho takého,” vyjadril sa Ivan „Dev1” Lazarov.

Téma inovatívnej formy vzdelávania a osobnostného rozvoja pomocou často odsudzovaného trávenia voľného času – hraniu počítačových hier – odznela vo viacerých médiách.

Edita Hilgartová

Mojou vášňou je písanie, preto som sa, čuduj sa svete, ocitla aj v Lemuri na pozícii komunikačnej špecialistky. Starám sa o PR komunikáciu našich klientov a redakčne pokrývam magazíny, ktoré vydávame. V kolektíve som známa najmä svojou hláškou „ty koksó".