Top

Slovenský startup z fyzioterapeutického prostredia zabojuje o investorov v Paríži

Košice, 29. november 2019 –  Slovensko bude na summite EIT Health zastupovať fyzioterapeutka, ktorá chce vyvinúť aplikáciu uľahčujúcu rehabilitácie pre pacientov aj pre fyzioterapeutov. 

Mať dobrý realizovateľný nápad je základ. Potvrdilo sa to aj v piatok 25. októbra na Innovation Day 2019. Spomedzi 35 súťažiacich inovátorov a kreatívcov vyhrala prvé miesto Mgr. Júlia Matejová, 25- ročná fyzioterapeutka.

Denne sa v práci stretávam s ľuďmi, ktorí trpia obrnou tvárového nervu. Nápad mi skrsol pri aplikáciách, ktoré pracujú s tvárou a tvárovou gymnastikou. Potenciál využívaných kamier môžeme aplikovať do aplikácie, ktorá by pomáhala pacientom cvičiť v domácom prostredí. Zároveň by zbierala dáta o cvičení a progresoch, aby sa dala urobiť analýza a prípadná úprava cvičení podľa potrieb pacienta,” vysvetľuje svoj nápad Júlia Matejová.

S nápadom do Paríža

Víťaz Innovation Day 2019 môže svoj inovatívny nápad prezentovať na celoeurópskom EIT Health summite, ktorý sa v decembri koná v Paríži. Všetky náklady na cestu a vreckové vo výške 1 000 eur sú súčasťou výhry. 

Nečakala som, že vyhrám prvé miesto. Veľmi ma to teší, aj keď je to pre mňa zároveň veľká výzva, nájsť tím, s ktorým aplikáciu zhotovíme. Prezentácia v Paríži bude tiež veľkou výzvou, ale budem sa snažiť všetko zlepšovať a zdokonaľovať tak, aby aplikácia mala skutočný prínos pre pacientov a fyzioterapeutov, keďže sa dá naozaj efektívne využiť,” dodáva víťazka. 

Innovation Day je podujatie, ktoré sa koná v 32 krajinách Európskej únie. Košice boli jediným mestom na Slovensku, kde sa tento event odohral. Za jeho organizáciou stojí Innovlab – startup centre Košice a spoločnosť T-Systems Slovakia. 

Zefektívnenie zdravotnej starostlivosti

Prezentované nápady boli kvalitné a prvé miesto vyhral nápad so svetovými parametrami. Našu spoločnosť meníme na IT firmu, ktorá ponúka inovatívne IT riešenia a vlastné produkty. Sme nesmierne radi, že prispievame k startupovej scéne, ktorá tu vzniká. A to nielen vďaka tomu, že predstavuje zdroj nápadov so svetovým potenciálom, ale v neposlednom rade pomáha aj meniť náš región k lepšiemu tak, aby bol atraktívnejší a ponúkal dostatok priestoru a možností pre ďalších talentovaných ľudí a ich nápady, ktoré je možné realizovať u nás aj vo svete,” vyjadril sa Juraj Girman, viceprezident T-Systems Slovakia a predseda správnej rady Košice IT Valley.

Okrem víťazného nápadu sa na prvých 3 priečkach umiestnil nápad, ktorý pomocou kamery a správneho osvetlenia uľahčuje prácu zubárov, a 3. miesto obsadil jednoducho ovládateľný náramok určený na monitorovanie seniorov. 

Viacero z 18 inovatívnych nápadov sa zaoberalo možnosťami zefektívnenia poskytovania zdravotnej starostlivosti, napríklad riešeniami dlhého čakania. Na záverečných prezentáciách odzneli aj nápady, ako eliminovať množstvo ohorkov v životnom prostredí či aplikácia pre efektívnejšie obstaranie liekov. 

Innovation Day hodnotím pozitívne, keďže sa nám oproti prvému ročníku zdvojnásobil počet účastníkov. Tento 2. ročník s nami spoluorganizovali Imperial College London a EIT Health. Inovačný deň bol o tom, mať dobrý nápad, ktorý sa sám na začiatku skoro nikdy nepredá, ale pomocou metód a praktík sa dá rozvinúť na biznis model, ktorý pre jeho tvorcov predstavuje príležitosť,” zhodnotil Peter Breyl, projektový manažér startup centra Innovlab.

Edita Hilgartová

Mojou vášňou je písanie, preto som sa, čuduj sa svete, ocitla aj v Lemuri na pozícii komunikačnej špecialistky. Starám sa o PR komunikáciu našich klientov a redakčne pokrývam magazíny, ktoré vydávame. V kolektíve som známa najmä svojou hláškou „ty koksó".