Top

Umelá inteligencia sa nedá zastaviť, zachráni nás len vzdelávanie – to je odkaz konferencie o AI, ktorú zorganizoval klaster Košice IT Valley

V U. S. Steel vďaka AI dokážu ušetriť ročne milióny eur

Ako umelá inteligencia ovplyvní našu spoločnosť bolo nosnou témou konferencie „Región budúcnosti – budúcnosť regiónu“, ktorú usporiadal klaster Košice IT Valley. Konala sa vo Východoslovenskej galérii a prítomným rozšírila obzory o možnostiach využívania umelej inteligencie aj v lokalite východného Slovenska.

Reportáž z konferencie v televízii TelKE.

Máme sa extrémne rýchleho rozvoja umelej inteligencie (AI) obávať, alebo sa skôr chytiť príležitosti a získať vďaka nej konkurenčnú či inú výhodu? Ako AI podchytiť, aby nám neprerástla cez hlavu? A ako ju využiť pre rozvoj biznisu? Prítomní dostali množstvo odpovedí od odborníkov z rozmanitých oblastí.

Poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann zdôraznila, že je „nevyhnutné stanoviť jasné etické kritériá, ktoré nám umožnia chrániť ľudskú dôstojnosť a práva, aby AI bola vždy dôstojná a bezpečná… žiaľ, SR je na chvoste, čo sa týka vzdelávania v oblasti AI. V jej kontexte je pritom dôležité celoživotné vzdelávanie…. Ľudia na Slovensku sa boja, že kvôli AI stratia prácu. Podľa analýz bude práce dosť, my len musíme zabezpečiť, aby na ňu ľudia boli pripravení.“ Domnieva sa, že práve AI môže niektoré regióny dokázať posunúť dopredu.

Predseda správnej rady Košice IT Valley Juraj Girman prízvukoval, že „vstupujeme do doby, kde sa mení celá paradigma vzdelávania – či už v školách alebo vo firmách. Jediné, čo nás do budúcna zachráni, je len a len vzdelanie, nič iné. V peniazoch, resp. v nízkych nákladoch na pracovnú silu, v tomto odvetví AI konkurenčnú výhodu nezískame.“

Medzi spíkrami bola i Martina Szabóová z Technickej univerzity v Košiciach, ktorá prítomných ubezpečila, že ich proces vzdelávania študentov úzko súvisí s umelou inteligenciou. S martinskou nemocnicou napríklad aktívne spolupracujú na projekte, v rámci ktorého AI pomáha lekárom identifikovať na snímkach nádorové ochorenia pľúc. 

Analytik zo Žilinskej univerzity, pôsobiaci aj v Kempelenovom inštitúte inteligentných technológií, Michal Gregor, poukázal na skutočnosť, že zatiaľ sme ešte stále v režime, že AI nemá zlý úmysel a nejde nás ohroziť. Ohrozuje nás teraz len vtedy, keď nefunguje dobre a nie naopak. 

Osobnosti z praxe nedajú na východ a Košice dopustiť

V rámci druhej panelovej diskusie sa účastníkom predstavili spoluzakladatelia medzinárodne úspešných startupov, ktorí ich ostali rozvíjať na východnom Slovensku, no z celosvetového hľadiska dosahujú jedinečné úspechy. Domnievajú sa, že na východnom Slovensku chýba startupová komunita a pozitívna skúsenosť, ako firmy kreovať. Startupy sú tu podľa nich rozdrobené. 

Mária Virčíková, spoluzakladateľka startupu MATSUKO, ktorá patrí medzi Young Global Leaders Svetového ekonomického fóra, prezradila, v čom vidí na východe v súvislosti s AI medzery: „Cítim, že ekosystém tu buble. V Košiciach máme skvelý technologický hub, len nám chýba jedna vrstva – výskum a vývoj. To by sme mali viac podporiť.“ 

Jozef Maruščák, spoluzakladateľ startupu Sudolabs, je tiež naviazaný na metropolu východu: „Najjednoduchšie sa nám tu získavajú šikovní ľudia a udržiavajú talenty. AI je teraz obrovskou príležitosťou pre mnoho firiem, pretože väčšina peňazí na svete sa teraz leje práve do AI startupov.“ Spoluzakladateľ startupu Reflect Notes Vojtech Riník zase skonštatoval, že on sa už na AI ani nepozerá ako na oblasť podnikania, ale ako na niečo úplne samozrejmé. 

V U. S. Steel vďaka AI dokážu ušetriť ročne milióny eur

V závere konferencie, ktorej moderátormi panelových diskusií boli Juraj Sabol a Peter Kolesár, odzneli ešte príklady využitia AI z praxe. Michal Kováčik, software developer z Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, poukázal v súvislosti s AI na hrozbu – ak sa na ňu budeme príliš spoliehať, môže nás to prevalcovať.  Prestaneme sa v danej problematike orientovať a ak nastane problém, nedokážeme ho už vyriešiť. Róbert Vandlík, Head of Digital Team U. S. Steel Košice, prezradil, že už pred vyše tromi rokmi začali vo firme budovať oddelenie AI, ktoré je dnes úspešné. 

„AI modely využívame priamo vo výrobe – napríklad pri nákupe rudy nám AI za 2 mesiace ušetrí 800-tisíc eur… Ročne sme vďaka AI optimalizovali počet odchádzajúcich kamiónov o 2000. Tiež využívame Visual AI, keď systém namiesto operátora pozerá na produkt, či je alebo nie je v poriadku…“

Výkonná riaditeľka Košice IT Valley Miriama Hučková vyslovila presvedčenie, že Európsky parlament a komisia budú spolupracovať a regulácie nebudú natoľko prísne, aby bránili rozvoju podnikania. 
„Verím, že aj tu na východe budeme vedieť potrebnou transformáciou a zmenou učebných osnov rýchlo naskočiť. Máme drive a inovatívnosť, čo nás odlišuje od ostatných,“ dodala na záver.

LEMUR