Top
Hackathon Kosice 2017 (2)

Košice ovládli hackeri. Víťazná aplikácia uľahčí život pacientom aj lekárom

KOŠICE, 26. novembra – V priebehu víkendu sa odohral v Košiciach tretí ročník podujatia T-Systems Hackathon, organizovaný spoločnosťou T-Systems Slovakia. V priestoroch univerzitnej knižnice sa stretlo 303 súťažiacich (z toho 239 programátorov, 14 analytikov, 17 dizajnérov a 32 podporných funkcií). Tri tímy, ktorým sa podarilo prísť s najlepším riešením zadanej úlohy, si odniesli okrem perfektnej skúsenosti aj finančnú odmenu v celkovej hodnote 9 000 eur. Košické podujatie je jedným z najväčších svojho druhu v strednej Európe.

Úlohou súťažiacich bolo vytvorenie inovatívneho IT riešenia na tému „Hack your life” (Pozn.: prekl. Zlepši svoj život), pričom vytvorená aplikácia by mala pomôcť užívateľom riešiť ich každodenné problémy. Po prezentácii nápadov sa účastníci rozdelili do viacerých pracovných tímov. Počet členov v nich nebol obmedzený. Výsledok svojej práce v závere odprezentovali pred ostatnými súťažiacimi a porotou.

Účastníci mali na tvorbu funkčnej aplikácie iba 24 hodín. Od náročnej práce a sústredenia sa mohli odreagovať v hráčskej zóne, počas prestávok ich čakalo aj cvičenie jógy či polnočná pizza. „V našom štvorčlennom tíme pracujeme na aplikácii, ktorá robí rozhodnutia za užívateľa a dokáže odpovedať na akékoľvek otázky. Aj keď sme už veľmi vyčerpaní, keďže sme už viac ako 30 hodín nespali, je super vyskúšať si pracovať v takýchto náročných podmienkach,” hovorí Simona Čisárová (22), študentka informatiky v Košiciach.

So splnením úlohy pomáhalo súťažiacim 25 mentorov z oblasti IKT či marketingu. Jedným z nich je aj Pavol Grubaľ, ktorý v bežnom živote pracuje ako Consulting Expert. „Toto podujatie považujem za veľmi vydarené. Veľmi sa teším, keď vidím, ako sa na jednej akcii stretnú profesionáli aj študenti a môžu si vyskúšať pracovať na konkrétnom zadaní s deadlinom. Vytvoria niečo, čo si sami vymyslia, navrhnú a musia ukázať výsledok,” hovorí Grubaľ.

Tento ročník bol na veľmi vysokej úrovni a mali sme problém vybrať víťaza. Tímy sa venovali novým technológiám, integráciám zaujímavých rozhraní. Ako porota sme boli príjemne prekvapení z úrovne projektov. Riešenie, ktoré vyhralo, spĺňalo všetky zadané kritériá. Bolo to komplexné riešenie, ktoré študenti navrhli v reálnom čase. Aplikácia je použiteľná pre bežných užívateľov a zaujímavo dizajnovo spracovaná,” zhodnotil predseda poroty, investičný manažér Slavomír Hruška. „Cieľom našej aplikácie je pomôcť pacientom s rezerváciou voľného termínu u lekára a zároveň uľahčiť prácu personálu, ktorý nie je vyrušovaný počas práce v ordinácii,” popísal víťazný projekt člen tímu Vincent Horváth.

Ďalší ročník košického Hackathonu sa uskutoční v novembri 2018.

tlačová správa
Foto: T-Systems Slovakia

Kontakt pre médiá:

Katarína Trnová
Hovorkyňa spoločnosti
T-Systems Slovakia s.r.o.
Žriedlova 13, 040 01 Košice, Slovakia
Tel.: + 421 901 904 989
E-mail: katarina.trnova@t-systems.sk

O spoločnosti T-Systems Slovakia:

T-Systems Slovakia (TSSK) pôsobí v oblasti informačných a komunikačných technológií (IKT) ako poskytovateľ outsourcingových služieb v oblasti IKT infraštruktúry, aplikácií a podnikových finančných procesov.

V portfóliu spoločnosti sú najmä správa IKT riešení počítačových sietí, serverov, cloudov, rôznych operačných systémov, databázových systémov, systémov SAPⓇ, portálových produktov a mnohých ďalších špeciálnych zákazníckych aplikácií a riešení.

TSSK je lídrom skupiny T-Systems International v oblasti návrhu a vzdialenej podpory aj výkonnejších dátových centier koncernu, cloudových riešení a riešení SAP v cloude. TSSK je hlavnou strategickou lokalitou poskytujúcou interné IT služby pre rôzne časti koncernu Deutsche Telekom AG. TSSK je súčasne tretím najväčším centrom zdieľaných podnikových služieb na Slovensku.

Služby poskytuje viac ako 700 zákazníkom – významným korporáciám z celého sveta. V súčasnosti takmer 10% zamestnancov pracuje v pozíciách s globálnou zodpovednosťou a najvyššou pridanou hodnotou (IT architektúra, riadenie služieb, návrh riešení). Firma zamestnáva 31% žien a 69% mladých ľudí s priemerným vekom 33 rokov.

Jana Beerová

Vymýšľam, plánujem, milujem tabuľky, kreovanie nových projektov a behy na dlhé trate. Venujem sa stratégiám - marketingovým, komunikačným a ako obchodná riaditeľka aj tým podnikateľským. Popritom občas niečo napíšem, zalomím či nakódim.