Top
Piktogramy KOSIT

Piktogramová výzva KOSIT-u

Ako nakresliť  „Správne vetraj!“ a „Nakupuj rozvážne!“? Ako vyzerá drobný stavebný odpad a azbest? Takéto otázky sa nám pre niekoľkými týždňami hmýrili kanceláriou. Pre nášho klienta, spoločnosť KOSIT, sme pripravovali sériu nálepiek, ktorých úlohou je informovať verejnosť o tom, ako sa správať čo najekologickejšie, od šetrenia vodou až po odnášanie odpadu na zberné dvory.

Farebné piktogramové nálepky by sa mali čoskoro objaviť vo firmách a partnerských spoločnostiach KOSIT-u, kde budú vyzývať zamestnancov k správaniu šetrnejšiemu pre prírodu aj ich okolie. Nechýbajú na nich staré známe Šetri vodou a Šetri energiou, no pribudli aj celkom nové výzvy, ako napríklad Nakupuj rozvážne alebo Nezabudni stláčať (plastové fľaše pred ich vyhodením do správneho kontajnera). Šikovné malé nálepky sa dajú umiestniť kamkoľvek a u nás už jedna „podomácky“ vytlačená zdobí monitor.

6          nalepka

Ďalšia séria nálepiek poputuje na veľkokapacitné kontajnery. Tie bývajú často preplnené a vhadzuje sa do nich aj to, čo tu nepatrí či je dokonca nebezpečné. Niektoré druhy odpadov spôsobujú obzvlášť v lete požiare alebo ničia stroje na drvenie odpadov. Nálepky informujú o tom, čo všetko v kontajneroch byť smie a čo so zvyšným odpadom. Zároveň sa z nich každý dozvie, čo môže priniesť na zberné dvory zadarmo a za čo už bude musieť zaplatiť 0,015 €/kg. Osobitná nálepka upozorňuje, že je nebezpečné kontajnery preplňovať.

Príprava nálepiek je súčasťou veľkej kampane Za čistejšie Košice, ktorou sa KOSIT snaží zlepšiť informovanosť verejnosti ohľadne odpadov. Pre nás bolo vytváranie piktogramov vítanou výzvou, pri ktorej sme si otestovali kreativitu aj „Illustrator Skills“ (kombinovali a upravovali sme voľne dostupné ikonky z databázy flaticon). Veríme, že aj vďaka nim bude naše mesto opäť o čosi čistejšie a triedenie jednoduchšie 🙂

P.S. Naše piktogramy dali vzniknúť aj krátkemu informačnému o zberných dvoroch. Pozrieť si ho môžete TU.

nálepka 4.indd           nálepka 4.indd

nálepka 4.indd             nálepka 4.indd

objem.indd

vizualizácia

A takto by mali nálepky na kontajnere vyzerať.

Veronika Samková