Top
Polievkový festival

Na Polievkovom festivale ochutnáme vyše tridsať druhov polievok. Medzi nimi aj ciderovú pečenú, pivovú či Mište polievku s čerstvou mätou

KOŠICE, 7. októbra – Polievkový festival, ktorý sa uskutoční už túto sobotu od 14:30 hod. v areáli Kasární/Kulturparku prinesie opäť mix chutí. Receptom kraľuje jesenná tekvica hokaido, no návštevníci sa môžu tešiť i na mnohé netradičné chute. Vizuálne príťažlivá bude určite ružová polievka s cviklou či zelená krémová špenátová. V ponukovom lístku nechýba ani vždy obľúbený boršč, fazuľová polievka s údeným mäskom či tradičná domáca kapustnica. Polievky bude variť vyše tridsať komunít a menšín z Košíc. Rôznorodosťou svojich kuchýň chcú poukázať na rozmanitosť metropoly východu a vyzvať ľudí k tolerancii a vzájomnému dialógu.

Medzi stálych účastníkov Polievkového festivalu patrí Francúzska Aliancia Košice, ktorá so svojimi krémovými polievkami vyhrala už nejednu cennú lyžicu. Pre milovníkov pikantných chutí bude pripravená chilli polievka s receptom priamo z Kentucky. Okrem amerických korenín do nej patrí aj káva a mleté hovädzie mäso. Poľská komunita zas uvarí výbornú hlivovú podávanú s pučenými zemiakmi a Ivica Efremov z Macedónska teľaciu Čorbu so zeleninou.

„Svoje kuchárske umenie predvedú aj Mladí Košičania, Novinári, Študenti stavebnej fakulty, Budúce ekonómky alebo SuperSoup team – komunita učiteľov, detí a rodičov okolo malej základnej školy v Košiciach, ktorá navarí Strakatú mačku vo vreci. Súťažiť bude taktiež tím Alezároveň, nazvaný spontánne odvodením od priezvisk súťažiacich. Tento rok sa na Polievkáč prihlásili aj tri tímy študentov zapojených do programu Erazmus. Prezentovať budú Turecko, Francúzsko a Portugalsko,“ vysvetľuje Renáta Zolnaiová z komunikačného oddelenia SPOTs, ktoré festival zastrešuje.

Okrem bohatého jedálneho lístka si organizátori pripravili aj pestrý sprievodný program. Od 14:00 do 15:00 hod. bude prebiehať Vedecký brloh na tému Mágia v kuchyni. Pozvané sú naň všetky deti, ktoré sa chcú naučiť čarovať s ingredienciami, koreninami a kuchynskými pomôckami. O zážitok sa postará aj kuchárska show šéfkuchára Jozefa Hromjaka a košická tanečná skupina Kamikadze Crew s b-boyngovým vystúpením. „Festival otvorí o 14:15 hod. reggae v podaní kapely Mango Molas s hudbou inšpirovanou najmä afrokubánskou a brazílskou hudbou. O 15:30 hod. ich vystrieda zahraničný Krakow street band. Skupinu, ktorá hráva najradšej na hlavnom námestí Krakova a v jeho bočných uličkách, tvorí osem profesionálnych hudobníkov, pričom každý z nich je členom viacerých kapiel a projektov. Po oficiálnom programe sa súťažiace tímy odprezentujú hudbou, tancom a spevom na vedľajšom stagei,“ dopĺňa Renáta Zolnaiová.

Novinkou festivalu je množstvo praktických suvenírov, ako varešky, misky či magnetky s receptami. Vstup na Polievkáč je bezplatný, konzumné v hodnote 3 € pokryje ochutnávku piatich ľubovoľných druhov polievok. Predaj lístkov sa začína o 13:30 hod. Vyhodnotenie ankety o najlepšiu polievku a odovzdávanie zlatej, striebornej a bronzovej lyžice je naplánované na 16:15 hod.

Kontakt:
Renáta Zolnaiová
0908 965 291
renata.zolnaiova@k13.sk

Predmetné projekty sú implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013“ Ragionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo Štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk, ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

Podujatie je spolufinancované z dotačného systému Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Jana Beerová

Vymýšľam, plánujem, milujem tabuľky, kreovanie nových projektov a behy na dlhé trate. Venujem sa stratégiám - marketingovým, komunikačným a ako obchodná riaditeľka aj tým podnikateľským. Popritom občas niečo napíšem, zalomím či nakódim.